Миглена Терзийска е победител в Майсторската надпревара
Миглена Терзийска е победител в Майсторската надпревара / netinfo

Миглена Терзийска от Търговище е победителят в надпреварата за „Сребърната хлопка” в АЕК „Етър”, съобщиха от музея на открито.

В 15 часа на 5 септември приключи майсторската надпревара „Гайтанджийство” , която се проведе в „Етъра” като съпътстващо мероприятие от Деветия Международен панаир на народните занаяти- Етър 2011.

В рамките на четири панаирни дни, шест жени и един мъж от различни краища на България се състезаваха в майсторлък. Всеки от тях трябваше да изработи по 2 предмета- задължителен  и по избор. Специално жури в състав: председател- Величка Георгиева, член на Управителния съвет на ЗМНХЗ, Величка Илиева- гл. Уредник и Галя Йорданова от АЕК „Етър” присъди голямата награда- Сребърна хлопка, почетен диплом, парична награда и право на изложба – базар в музея през 2012г. на Миглена Терзиева за цялостно представяне и познаване на традициите в работа с гайтан.

Първа награда на Община Габрово и грамота за участие, получи Светлозара Станева от Велико Търново. Призът беше връчен от зам. кмета на Общината Климент Кунев.

Специалната награда на АЕК  „Етър” се присъди  на Стойка Попова от Пловдив за сполучливо представяне развитието на работата с гайтан в наши дни.

Журито  определи и допълнителни награди, предоставени от майстори- дарители от АЕК „Етър”.