Международната организация на труда очаква над 200 млн. безработни
Международната организация на труда очаква над 200 млн. безработни / Дарик Габрово, архив

Политиките на икономии затъмняват перспективите пред заетостта в света и около 202 млн. души ще бъдат безработни през тази година, като това е с 6 млн. повече от миналата, сочи "Доклад за заетостта в света - 2012" на Международната организация на труда /МОТ/, публикуван в Женева.

"Нашите неокончателни данни за 2011 г. сочат общо 196 млн. безработни, през 2012 г. те ще достигнат 202 млн. - увеличение с 6 млн., а през 2013 г. - с още 5 млн. - до 207 млн.", заяви директорът на Международния институт за социални изследвания на МОТ Реймънд Торес по време на пресконференция. "Това означава достигане на около 6,1% безработица през 2012 г.", подчерта той.

А това поставя по-силно проблемът за МОТ, защото около 50 млн. работни места липсват още отпреди кризата през 2008 г.

За базираната в Женева организация е малко вероятно световната икономика да нарасне с достатъчни темпове през следващите 2 години, за да запълни днешния дефицит от работни места и да даде работа на повече от 80 млн. души, които ще се появят на пазара на труда през същия период.

Тенденциите са изключително тревожни в Европа, където процентът на безработните е нараснал в близо 2/3 от страните от 2010 г. според доклада на МОТ. Освен това, подчертават експертите, възстановяването на пазара на труда остава в "мъртва точка" и в другите развити икономики като Япония и САЩ.

Предложенията за работа не са на равнището на нуждите на населението в работоспособна възраст, все по-многобройно и квалифицирано, както е в Китай.

Недостигът на работни места остава критичен в основната част от арабските страни и Африка.

Според доклада това смрачаване на перспективите за заетостта се изразява в нарастване на рисковете от социални вълнения в Европа, Близкия изток, Северна Африка и Африка на юг от Сахара. Обратно, в Латинска Америка, където МОТ констатира известно повишаване на заетостта, рискът от социални вълнения намалява.

За МОТ трудният достъп до кредити, а именно за средните и малки предприятия в развитите икономики, и мерките за икономии, приложени за "успокояване на финансовите пазари", са в основата на деградацията на пазара на труда.

"Икономиите не създават икономически растеж", подчертава Торес, критикувайки политиката на контрапродуктивни икономии, водещи до слабо икономическо нарастване и до закриване на работни места, без да намали по решителен начин бюджетните дефицити.

"Например, в Испания дефицитът бе намален от малко повече от 9% от БВП през 2010 г., до 8.5% през 2011 г. - твърде малка редукция след толкова драстична програма за икономии", каза Торес, цитиран от БГНЕС.

За Международната организация на труда "капанът на икономиите е на път да се затвори".

МОТ окуражава правителствата да започнат стратегии за увеличаване на вътрешното търсене и изразява задоволство, че в някои страни като Индия, повечето страни в Латинска Америка, Южна Африка и най-вече в Китай, заетостта изглежда прогресивно нарастваща, за да достигне продуктивност.

Засягайки Европейския съюз, Торес препоръчва на властите да преосмислят дейността на Европейската банка за развитие, за да улесни тя заемите и да започне нов растеж.

Експертът подчертава, че е необходимо да се разгледат обективните възможности на структурните еврофондове, за да позволят поддържане на заетостта, вместо да развиват селските райони, както е правено досега.

Накрая МОТ заявява благоразположението си към начало на истинска политика за заетостта, която да бъде финансирана от нов европейски финансов инструмент.