Международен ден за информираност относно заекването
Международен ден за информираност относно заекването / netinfo

 

Днес Сдружение за инициативи по заекването (СИЗ) отбелязва Международния ден за информираност относно заекването с кампания в градовете София, Благоевград и Габрово.

Членове на Управителния съвет на СИЗ ще раздават брошури на минувачите в трите града.

Тази година мотото на Международния ден, който се чества от 1998 г., е „Заекването - нещо повече от заплетен език".

„Всеки ден се сблъскваме с проблеми от различно естество, които ни натоварват и стресират. Общуването привидно е елементарен физиологичен процес, но не и за заекващите хора. Затова на този ден се обръщаме към обществеността, за да ни забележи и да покажем, че заекването не е дефект, а особеност на речта, да популяризираме проблема и да учим на толерантност към него. Да вдъхнем повече самочувствие на хората, които заекват. Да изградим общество, в което заекващите хора не се срамуват и не изпитват вина заради заекването си. Общество, което приема хората, които заекват, такива каквито са - хора като всички останали, заслужаващи уважение, както всяко едно човешко същество", каза председателят на СИЗ Ивелин Шапков.

Във връзка с деня СИЗ организира конкурс за стихотворение, есе и кратък разказ на тема „Свободни в общуването". Връчването на наградите ще се състои на 24 октомври 2009 г. от 11 часа в софийското заведение „Before & After", ул. „Христо Белчев" 12.