Местните лидери на НДСВ прекратиха членство в партията
Местните лидери на НДСВ прекратиха членство в партията / Дарик Габрово, архив

Светлозар Тодоров, Николина Карабелова и Тихомир Църов обявиха, че освобождават всички заемани постове в НДСВ и прекратяват членството си в партията. В писмо до председателя Христина Христова те пишат: 

"През последните осем месеца бе наложена трайна тенденция за дистанциране на партията и нейните структури от кандидата за президент Меглена Кунева. Това ясно пролича от изказвания на фигури от партията, заемащи публични позиции, включително и чрез успешни опити да се настройват един срещу друг екипите на партията и на кандидат-президентската двойка. Това поведение се запази и задълбочи след изборите. Считаме, че трябваше да бъдат положени усилия за намиране на подходящата формула, която да съхрани партньорството между ПП НДСВ и г-жа Кунева, която е успешен носител на обществено полезна кауза".

В писмото се казва още: "Не можем да приемем сигналите, дадени от ръководството, които допускат политическо сътрудничество с БСП. Става въпрос за съвместното изявление в парламента, както и за афишираната между двата тура на президентските избори среща с левия кандидат Ивайло Калфин. Не можем да подкрепим модела на двоен стандарт при смяната на хора от заеманите от тях партийни длъжности. С решението на ПС бяха сменени областни и общински председатели, избрани на областни и общински конференции. Това грубо противоречи на предварително заявеното от ръководството решение, изборът да става от структурите по места".

Светлозар Тодоров освобождава поста член на Националния съвет на НДСВ, а Тихомир Църов и Николина Карабелова подават оставки като председатели на областния и общински съвет на партията.