Маруся Любчева: Трябва да сме внимателни при регистрацията на други вероизповедания
Маруся Любчева: Трябва да сме внимателни при регистрацията на други вероизповедания / netinfo

 “Бих посъветвала не само габровци, а и всички българи да бъдем много внимателни към чуждите вероизповедания и да дадем възможност на българската православна църква. Бих се обърнала и към носителите на вярата в църквата, да бъдат достатъчно активни и да защитават българското православие”. Това заяви в Габрово евродепутатът Маруся Любчева.

 

Тя не се ангажира с конкретни съвети по отношение на “Свидетели на Йехова”, защото вече има има персонално административно наказание за това, че се е възпротивила на регистрацията на местно поделение на движението в Бургас.

 

Според евродепутата действащият закон е доста либерален по отношение регистрацията на чужди вероизповедания и това позволява присъствието на много структури, които не са свързани с българските традиции и вяра. Ако фрапантно не се нарушават правата на човека и някакви национални приоритети, всяко вероизповедание би било възможно да се регистрира.

 

Маруся Любчева заяви обаче, че трябва да се съблюдават и законите, които следят дали всяко вероизповедание изпълнява своя устав, който е гарантирало при регистрацията си. Според нея единственият аргумент за отнемане на регистрацията на съответното вероизповедание е доказано нарушаване от негова страна на правата на човека или на гражданите.