Маратон на четенето се провежда в Габрово
Маратон на четенето се провежда в Габрово / DarikNews.bg, архив

Маратонът на четенето, организиран от Регионалната библиотека "Априлов - Палаузов" - Габрово продължава и днес с играта "Краят на приказката остава за Вас". Тя е предназначена за стимулиране на логическо мислене и въображение при децата. Библиотекари от "Детски отдел" ще посетят в ЦДГ "Мечо Пух".

8 април

"Какъв искам да стана, когато порасна?" – четене на стихотворения и гатанки за професии с най-малките деца от първа група на ОДЗ „Дъга“.

12 април

Ученици и учители от ОУ "Ран Босилек" ще четат откъси от предпочитани книги и автори.

13 април

В парковата алея между централна сграда на библиотеката и Детски отдел – флашмоб с книги, доброволци и библиотекари "Как докато четем – растем!" – импровизирано четене на откъси от детски, юношески, фентъзи и книги за възрастни.

То започва от входа на "Детски отдел" с детските книжки и продължава по алеята до стъпалата на  централната  библиотечна сграда, завършвайки с откъси от творчеството на Ран Босилек и Пенчо Славейков.

Ще се илюстрира как човек израства във физически и духовен смисъл, благодарение на книгата и словото.

21 април

"Докоснати от книгата" – дискусия и представяне на любими книги на ученици и техните преподаватели. Детски отдел на библиотеката.

22 април

Виртуална изложба "Първите български книги", която е посветена на:

660 г. от Евангелието на цар Иван Александър /Лондонско, Кързоново/ - изключително богато украсен ръкопис с 366 миниатюри (1356)

450  г. от основаването на най-голямата славянска печатница от Яков Крайков във Венеция и излизането на "Часослов", първата българска книга, издадена в печатницата през 1566 г.

365  г.  от отпечатването на сборника с молитви "Абагар" от българския книжовник Филип Станиславов – първата българска печатна книга с новобългарски езикови елементи (1651)

210  г.  от издаването на "Кириакодромион, сиреч Неделник" от Софроний Врачански, с която се налага говоримата реч като език на книжнината (1806)

275 г. от "Стематография" - първата печатна книга на български език със светско съдържание с автор Христофор Жефарович, публикувана във Виена през октомври 1741 г.

180 г. от написването на "Кодекс на село Габрово" от Неофит Рилски