Майка на три деца
Майка на три деца / DarikNews.bg
Както всяко заседание на Общинския съвет в Габрово и това започна с изказвания на граждани и представители на институции. Сред темите, които разбираемо вълнуват предимно по-тесен кръг хора, изпъкна вдигането на наемите на общинските жилища. Вниманието привлече с емоционалното си обръщение Донка Статева - майка на три деца - две от които близнаци със здравословни проблеми, а третото 14-годишен младеж.

Доходът на семейството, напуснато от бащата, когато разбрал, че преждевременно родените му близнаци имат здравословен проблем, е около 700 лева на месец. Основната част от него идва от ТЕЛК-а на децата. Майката работи като служител на Български пощи и споделя, че получава минимална заплата. Всяко едно вдигане на сумата, нужна за месечна издръжка й е в тежест.

Наемът на тристайното й жилище не е висок - около 60 лева на месец. Тя казва, че преди време наемателите на общински жилища е трябвало да подпишат документ, регламентиращ 10% повишение всяка година. 

Пред местните парламентаристи майката заяви, че доходите й не се покачват с 10% на всеки 12 месеца, за да може да посрещне плащането без да лиши децата си от нещо. 

Пред Дарик тя сподели, че е решена, заедно с други майки в подобно положение, да се обърне към всички възможни институции. Засега по-сериозни мерки не предвиждат. 

На днешното си заседание Общинския съвет в Габрово гласува програма за младежките дейности през 2018 година. Там се констатира, че има сериозна тенденция за десетилетия напред младото население на общината да намалява като брой. Майката се интересува дали 14-годишното й момче ще намери себе си в тази програма. Разказва, че е спортист. От няколко месеца се занимава с лека атлетика и вече има добро представяне на състезание. Преди това се е занимавал с хандбал. 

Майка му има съмнение, че още сега трябва да започне да обмисля възможността момчето й да намери място за по-добър живот за себе си и своето семейство.