Махат опасни дървета пред Театъра в Габрово
Махат опасни дървета пред Театъра в Габрово / netinfo

 Има опасност многогодишният кестен пред сградата на Драматичен театър "Рачо Стоянов" в Габрово да падне. Служители на театъра са подали сигнал в Общината, откъдето комисия от специалисти по озеленяване, Държавно горско стопанство - Габрово и "Благоустрояване" е извършила оглед на силно наклоненото дърво.
Кестенът, на възраст над 50 години, е с много широка корона, чиито клони опират във фасадата на Театъра и над покрива му. От ствола на дървото преди повече от 20 години след силна буря е отцепено голямо разклонение. Поразеният участък е третиран с алкидна боя и покрит с бетонова пломба. С годините обаче процесът на разрушаване се е задълбочил, пломбата е потънала в дънера, а от няколко месеца е забелязано нейното пропукване и появата на хоризонтална пробойна. След премахване на част от пломбата се е констатирало и силно загниване на сърцевината на дървото, което, според специалистите, не може да бъде предотвратено. Поради кастрене на кестена заради близостта му до сградата на Театъра, той има асиметрично натоварване, като клоните му са разположени откъм ул. "Скобелевска" и ствола му е видимо наклонен. Още на втората седмица от наблюдението на дървото се е появила и втора пукнатина на пломбата.  

Предвид всички обстоятелства и видимото загниване на дънера на метър и половина от основата, Комисията е предложила премахване на дървото за предотвратяване на последици от падане при силен вятър или мокър снеговалеж.  


На три метра от кестена, на същия тротоар, се намира липово дърво със силно прогнила сърцевина, за което също е предложено да бъде премахнато. В кратки срокове от Община Габрово ще  отстранят двете опасни дървета и ще обезопасят района. Освободеното място ще бъде естетически оформено с подходяща зелена растителност.