Любовен еликсир ще правят на Етъра на Еньовден
Любовен еликсир ще правят на Етъра на Еньовден / netinfo

Любовен еликсир ще приготвят на Етъра за празника на билките, слънцето и водата- Еньовден. Афродизиакът се нарича Еньови капки за обич. Те съдържат билките ветрогон и бабини зъби, както и добавки от канела, мускатово орехче, шафран и кардамон. Еньовите капки витализират организма. "Те действат тонизиращо, успокояващо, премахващо срама и повдигащо духа“, каза техният създател Емил Елмазов. Искаме правенето на това питие да се превърне в традиция, така, както е традиция приготвянето на вино и ракия.

По време на празника питието ще бъде приготвено пред гостите и всеки ще може да научи рецептата. В програмата за Еньовден е включена изложбата „Селото- девица: Градът- блудница“ на Регионалния исторически музей в Русе и Музея по история на медицината във Варна. Ще бъде открита и експозицията „Жената и розата“.

Предвидено е откриването на базар на билки и билкова козметика, както и традиционният конкурс за Еньовденски венец, който трябва да съдържа точно 77 билки и половина, колкото са и болестите. Ще бъде открит и конкурс за билкови питиета- афродизиаци с любовни наздравици. Във фолклорната програма ще участват групи за изворен фолклор. Акцентът ще бъде музикалният спектакъл „Любовта- силата, която движи света“ на Капанския ансамбъл от Разград.