Лятна занималня на открито
Лятна занималня на открито / netinfo

Лятната занималня при ОУ „Христо Смирненски” в Габрово проведе своите занимания в Балкана, съобщават от Регионален център “Читалища”- Габрово. По проекта „През лятото освен с игра, ще се занимаем с наука, творчество и красота”, финансиран от фондация „С.Е.Г.А.” – София, работят съвместно училището, Регионалният център „Читалища”, НЧ „Габрово” и НЧ „Отец Паисий”.

Учениците са допълнили своите географски познания и правилата за безопасно поведение в планината.Те са посетили Географския център на България, който е включен в списъка на 100-те национални обекта. Под ръководството на водачи от Природен парк „Българка”, децата са преминали по екопътека „Узана”.

В Зелената класна стая учениците са изслушали беседа за растителните и дървесни видове, които могат да се открият в природния парк, както и видовете планинска и горска маркировка. Разгледали са Леднишката пещера или „дискотеката на прилепите”, от която в миналото габровци са вземали лед, за да съхраняват различни стоки, а днес е известна като място, където прилепите са събират през размножителния си период.

Учениците са участвали в конкурс за изработка на колаж и венец от събраните билки, като оценяването включва не само изработката, но и познанията за използваните лечебни растения. Те са разгледали Информационния посетителски център в местността Узана. Дежурният планински спасител е разяснил пред тях какви опасности крие планината и как могат да ги избегнат. Демонстрирана е и каква първа помощ трябва да окажат на пострадал в планината, както и без какво не бива да се тръгва на поход.