Лихварят Асен все пак е осъден
Лихварят Асен все пак е осъден / DarikNews.bg, архив

През периода декември 1996 - октомври 2008 година, в Трявна, без да притежава разрешително Асен К. е извършил банкови сделки и най-после, през 2016 година, получи присъдата си. Това съобщиха от прокуратурата.

Асен е предоставял кредити в български лева и чуждестранна валута срещу лихва на различни хора и фирми, като е причинил значителни имуществени вреди в размер на 143 700 лв. и получил значителни неправомерни доходи в размер на 400 228,95 лв.

Обвинителният акт срещу него е за предоставени заеми с уговорена лихва на 7 физически лица и фирми е внесен от Окръжна прокуратура-Габрово на 10.06.2011 г. С присъда от 11.04.2012 г. Габровския Окръжен съд го е признал за виновен за част от тези сделки. Апелативен съд-Велико Търново е отменил присъдата.

При повторното разглеждане на делото, с присъда от 2013 година подсъдимият е изцяло оправдан от Габровския Окръжен съд. Присъдата отново е протестирана от Прокуратурата, но потвърдена от Апелативен съд-Велико Търново. По протест на Апелативна Прокуратура-Велико Търново Върховният касационен съд с решение от 16.12.2014 година е отменил решението и е върнал делото за ново разглеждане с указания за отстраняване на допуснати при постановяването на оправдателната присъда съществени процесуални нарушения и нарушения на материалния закон.

При третото разглеждане на делото от Апелативния съд във Велико Търново, с присъда от 29.02.2016 г. Асен К. е признат за виновен и осъден по повдигнатото от Окръжна прокуратура-Габрово обвинение с обвинителния акт. Посочената присъда е оставена в сила с решение ВКС от декември, което е окончателно.

На Асен К. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, чието изпълнение е отложено за срок от 5 години, считано от влизане на присъдата в сила, както и глоба в размер на 4 000 лв.