Кръгла маса на тема Здрави и активни в селата- какво е необходимо
Кръгла маса на тема Здрави и активни в селата- какво е необходимо / Дарик Габрово, архив

 

Кръгла маса на тема „Здрави и активни в селата - какво е необходимо?" ще се проведе днес в град Троян. Организатори на инициативата са Сдужение "Деветашко плато" и Регионален съюз на болниците "Стара планина". Срещата е в резултат на реализиран проект „Здравеопазване на колела" в 10 села на Деветашкото плато - Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци. Проектът стана факт с подкрепата на Институт „Отворено общество" - София и Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Той включва няколко основни дейности- разработване на информационна брошура за най-често срещаните заболявания при възрастни хора (над 60 години), провеждане на здравни беседи за тези заболявания в селата и профилактични прегледи на желаещите жители на десетте села.

Над 280 човека от селата са посетили беседите за най- рисковите заболявания, техните симптоми и как трябва да се реагира при наличието им. Кардиолози, невролози и онколози от болниците в Габрово, Ловеч и Троян са обиколили района и са прегледали общо 447 души.

На кръглата маса днес ще се представят резултатите от прегледите, да се обсъди здравословното състояние на хората в района на Деветашкото плато и да се дискутират предложения за подобряване на достъпа на малките населени места до адекватна медицинска помощ.

За участие са поканени представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК и нейните регионални структури, лекари-специалисти от болниците, членки на РСБ „Стара планина", които са извършили профилактичните прегледи, кметовете на селата, в които се реализира проектът, местни и национални медии.