„Крушевски баир да се казва „Хоталич искат общински съветници от Севлиево
„Крушевски баир да се казва „Хоталич искат общински съветници от Севлиево / Дарик Габрово

      Общинските съветници от Севлиево Мирослав Марков, Данаил Лалев и д-р Тодор Хинов искат името на селищно образование „Крушевски баир" да се смени с „Хоталич". Предложението си за това те ще внесат на предстоящото заседание на ОбС на 23 февруари.

      Сред основните мотиви за промяната на името на селищното образование е факта, че през последните години голям брой севлиевци, привлечени от чистия въздух, тишината, красивата природа и липсата на автомобилен трафик, предпочитат да живеят постоянно на „Крушевския баир". „Това става възможно благодарение на изграждането на нови водопроводи, резервоари, помпени станции, газови трасета, подобрените сметопочистване, сметоизвозване и електрозахранване", категорични са вносителите на предложението.

      Предложението на тримата вносители за промяна на името е подкрепено и от директора на Историческия музей Найден Петров. Според него новото име трябва да бъде „Хоталич", защото то отразява връзката на днешно Севлиево с хилядолетния му предшественик Хотел - Хоталич. По този начин ще се популяризира и най-значимият археологически обект в община, намиращ се в непосредствена близост.

      Най-важният мотив за приемането на промяната сега е че от следващия месец стартира подмяната на всички лични документи. „Нашето мнение, че СО „Хоталич" е много по-благозвучен и исторически обоснован вариант за изписване върху личен документ", смятат още вносителите на предложението.