„Кой е по-хитър“
„Кой е по-хитър“ / Габровски куклен театър

Още една пиеса по мотиви от българска народна приказка прибавя към репертоара си Кукленият театър. Изборът е в отговор на интереса на малките зрители, които харесват родните истории с щастлив край, отбелязва директорът на театъра Илиян Иванов.

В премиерния спектакъл „Кой е по-хитър“ основната тема е – както заглавието подсказва – хитростта. Сюжетните перипетии на героите, симпатични и гротескови, разкриват пред малките зрители, че който се прави на хитър, бива надхитрен и става за смях. И тъй като свързваме надлъгването с Хитър Петър от нашия фолклор, в тази хумористична приказка главният герой е Петър – ратай, измамен от своите чорбаджии.

Втората сюжетна линия в пиесата разкрива отношенията между баба и дядо, които се познават от младини, но се преоткриват на старини . Така че представлението ще е колкото детско, толкова и семейно забавление, обещава режисьорът Съби Събев. Негова е и драматизацията по народната приказка. Автор на сценографията и куклите е Павлина Василева. Творческият тандем досега е поставил на габровска сцена пиесите „Дядовата ръкавичка“, „ Житената питка“, „Гарджето певец“ и „Пинокио“.

Новото представление ще „грабне“ детските очи с пъстър декор, изграден като автентична картина на народния бит. Действието се развива зад типичната ограда, на чардака, под лозницата на селския двор, където най-напред се появяват актьорите, а после разказват своята приказка чрез куклите.
Илона Господинова, Симеон Тодоров и Христина Пенкова играят в постановката, в която звучи музика на композитора Георги Гарчов.

Премиерата на спектакъла „Кой е по-хитър“ ще се състои в салона на театъра на 3 февруари, петък, от 18 часа. Следващото представление е в неделя, в 11:00 часа.