/ Община Габрово
На 17 май Габрово отбелязва своя празник. Кметът на града Таня Христова поздрави всички граждани по този повод.

"Уважаеми габровци,
Нашето Габрово днес навършва 162 години!

Благодаря на всички габровци, че през последните години, с усилията на цялата общност, постигаме все по-добри резултати и добавяме стойност към развитието на Габрово. Всички ние доказваме, че един град е добър за живеене, точно колкото хората в него са готови да работят за това.

Да, изправени сме пред поредните сериозни кризи и е трудно и непредвидимо, и поставя на изпитание устоите и принципите на смелия габровски дух. Но ако обърнем поглед назад, нима на предприемчивите ни индустриалци, на просветителите, на благодетелите им е било по-лесно. Онова, което ги обединява, е страстта, с която се трудят и усърдието им по пътя към успеха.

С молебен, концерт и изложба в Габрово ще отбележат празника на града

Искам да харесваме отражението на Габрово в очите на всички габровци. Точна рецепта нямам, но вярвам, че ако работим за града си, както предците ни, ако живеем така, че да даваме пример и вдъхновение на младите, те ще продължат след нас и ще се справят още по-успешно.

С днешна дата Габрово се фокусира в новите предизвикателства на зелената трансформация и това ни нарежда сред най-амбициозните градове в Европа. Преди дни градът ни беше избран за един от 100-те климатично неутрални и интелигентни градове до 2030 г. в Европейския съюз.

Пред „зелената“ същност на Габрово, съчетала природните ни дадености и целенасочените усилия за чиста, иновативна и привлекателна среда, има ново предизвикателството. Предстоят ни мерки и действия срещу климатичните промени.



Всичко това е невъзможно без енергията на младите. Затова другата ни важна задача днес е качественото и конкурентно образование, привличането на таланти и по-добри перспективи за тяхната реализация.

Убедена съм, че всеки успех на Габрово, допълнен от борбения му дух, е не само повод за самочувствие и гордост, а се превръща в конкурентно предимство на нашия град.

Пожелавам на всички габровци утрешният ден да ни донесе мир, мъдрост и стимул още повече да работим за просперитета на града, за да харесваме онова, което се оглежда в очите на децата ни", се казва в поздравителното слово на кмета на града.

Честит празник, Габрово!