Кметът не приема обясненията на ръководството на Топлофикация за спряното парно в най-студената нощ
Кметът не приема обясненията на ръководството на Топлофикация за спряното парно в най-студената нощ / Dariknews.bg, архив

Кметът Таня Христова призова ръководството на Топлофикация - Габрово да направи изявление пред абонатите какъв е капацитета на дружеството да гарантира подаване на топлоенергия.

Таня Христова бе категорична, че не приема за основателно обяснението, свързано с технически проблеми и аварии.

"Не мога да приема, че в тази част от зимата, когато всички очакваме да имаме топлина, не сме юни месец, през два дни се случват сериозни аварии и накрая такава, която тотално спира топлоподаването в най-студената нощ".

Кметът подчерта, че не е в позиция да изисква (Топлофикация - Габрово е частно дружество б. р.), но въпреки това ще настоява за категорични действия от страна на фирмата.

Христова счита, че хората няма как да не отчетат тази ситуация и през следващия сезон абонатите на Топлофикация ще намалеят.

Тази зима ще излезе по-скъпа на габровци, (които са абонати на Топлофикация б. р.), прогнозира Таня Христова. Те ще трябва да си платят сметките за парно и сметките за топлината, която са си осигурили, когато парното в домовете практически не работеше.

Общински и държавни структури, детски учебни заведения, частни фирми, Технически университет са сред сериозните клиенти на Топлофикация - Габрово, припомни Таня Христова и каза, че няма нищо против директорът на дружеството да бъде призован пред Общинския съвет, за да даде обяснения.

На журналистически въпрос какво обяснение е получила за проблемът Таня Христова отговори:

"Ако обяснение от рода на "Работим, правим всичко възможно" ви е удовлетворително...аз мисля, че все пак живеем в 21 век.

Прогнозите ясно показаха, че зимата ще бъде сериозна и тежка. Несериозно е едно дружество, чиято работа е свързана точно с гарантиране на топлина през този период, да се отнася така със своите клиенти.

По-честно щеше да бъде още през ноември, когато се проведе заседание на щаба, съвсем открито и честно да се заяви, че Топлофикация - Габрово има сериозни проблеми, които едва ли ще му позволят да функционира адекватно през този сезон".