Кметът д-р Иванов: Пари за водоснабдяването на Севлиево ще има
Кметът д-р Иванов: Пари за водоснабдяването на Севлиево ще има / DarikNews.bg, архив

"Ще можем да ползваме средства и от националния бюджет, и от оперативната програма. Пари за Севлиево ще има, защото другите общини нямат такива проблеми с водоснабдяването и правителството е наясно с това". Това казва в интервю за вестник "100 вести" кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

"Държавата се ангажира и ще ни предостави средства, ако ние изпълняваме държавната политика в сектора. В Закона за водите (приет на 13 ноември 2013 г. и обнародван в ДВ на 26 ноември 2016 г.) е записано, че когато собствеността на ВиК системите в границите на обособената територия е разпределена между държавата и общините или между няколко общини, управлението на ВиК системите се осъществява от асоциация по ВиК".

Кметът Иванов е получил информация от Томислав Дончев за възможностите, които има при създадената в Севлиево ситуация, става ясно още от интервюто му пред вестник "100 вести".

"За ситуацията в Севлиево лично информирах вицепремиера г-н Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова и зам. министър г-н Николай Нанков. Благодаря на г-н Дончев за бързата му реакция, да дойде в Севлиево и лично да се срещне с общинските съветници.

Заради самата реформа във ВиК сектора към момента не се отпускат средства и от бюджета. Поставихме въпроса с цялата му острота и те заявиха, че имат готовност да ни помогнат за част от проектите, които биха могли в по-краткосрочен план да допринесат за подобряване на положението.

Ще можем да ползваме средства и от националния бюджет, и от оперативната програма. Пари за Севлиево ще има, защото другите общини нямат такива проблеми с водоснабдяването и правителството е наясно с това.

Ще разчитаме да се финансират няколко проекта още преди да кандидатстваме по оперативната програма. Това са проектът за увеличаване капацитета на бункерните помпени станции в Севлиево; също проектът за водоснабдяването на 13 села от община Габрово с вода от яз. „Хр. Смирненски“, които сега са към нашия водопровод; проектът за реконструкция на част от вътрешните водопроводни клонове на територията на град Севлиево, както и да получим финансиране за частично изпълнение на проекта за реконструкция на довеждащият водопровод до ПСПВ “Стоките” и източен водопровододен клон".