Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов удостои с плакет Гудрин Георгиев заради уникалните картини, дарени в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови
Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов удостои с плакет Гудрин Георгиев заради уникалните картини, дарени в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови / Община Севлиево
Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов удостои с плакет Гудрин Георгиев заради уникалните картини, дарени в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“.

Сред богата и красива колекция на галерията вече могат да се видят неповторимите картини на художника Александър Георгиев. Неговата съпруга – Гудрун Георгиев, дари двадесет и пет живописни творби на Галерията наскоро.

Лично кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов благодари за красивия жест от страна на Гудрун Георгиев. Той връчи на достолепната дама специален плакет на Община Севлиево по повод на направеното дарение.

Гудрун Георгиев отправи своите благодарности към общината като заяви, че е изключителни радостна да може да помогне за опазване на наследството на Александър Георгиев. „Много се радвам, че картините намериха своя дом в лицето на Севлиево и градската галерия“, сподели Георгиев пред кмета д-р Иван Иванов.

„Ценните картини ще бъдат поредния красив щрих в галерия „Асен и Илия Пейкови“, на който гражданите ще могат да се насладят“, сподели и градоначалникът.

Община Севлиево
Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов удостои с плакет Гудрин Георгиев заради уникалните картини, дарени в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови

Гудрун Георгиев бе специално в България за откриването на изложбата в памет на съпруга ѝ Александър Георгиев. Тя участва и в официалното откриване, което се проведе в градската галерия тази седмица.

Директорът на ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ също отправи своето благодарствено послание към Гудрун Георгиев по повод на уникалното дарение.

Припомняме, че Александър Георгиев е български художник и педагог родом от София. През 1968 г. завършва висше образование в Художествената академия в Берлин – Вайсензе, със специалност „Живопис“.

През 1983 г. става доцент във Висшето училище по техника и икономика в Берлин, специалност „Дизайн“. През 1987 г. завършва квалификация по висша педагогика в Лайпцигския университет. През 2005 г. е награден в Берлин с почетна грамота и плакет за принос в развитието и популяризирането на българската култура. Умира на 12 юли 2012 г. в дома си в Хохеншонхаузен.