„КарикаТуристи” стигна и до Близкия Изток
„КарикаТуристи” стигна и до Близкия Изток / netinfo

 

До края на тази година тематичната изложба „КарикаТуристи" - съвместна изява на Дома на хумора и сатирата и Дирекцията „Национален парк Централен Балкан" - ще гостува в редица страни от Близкия Изток.

Тематичната колекция „КарикаТуристи" представя сериозната тема за опазването на природата през погледа на хумористите. Тя включва 79 карикатури  на 65 автори от 21 държави от 4 континента и е събирана в продължение на 35 години във фонда на габровската Весела къща. В изложбата присъстват и творбите на лауреатите на Специалната награда на Дирекция „НП Централен Балкан" за карикатура на тема „Защита на природата" от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово.

 Добрите отзиви за интересната колекция привлякоха вниманието на Държавния културен институт към Министерството на външните работи. Така „КарикаТуристи" зае достойно място в списъка на пътуващите изложби, чието гостуване в чужбина се финансира от Държавния културен институт и представя България по различни поводи. През миналата година колекцията бе показана в българските посолства и културни центрове в Атина, Женева, Шанхай, Новосибирск, Анкара и Варшава.

През април и май 2009 година пътуващата изложба вече гостува в Мадрид и Хетафе (Испания) и Вашингтон (САЩ). През септември предстои представянето й в Антакия (Турция) и Бейрут (Ливан), през м. октомври - в Дамаск (Сирия), през м. ноември - в Аман (Йордания) и през м. декември - в Тунис (Тунис).

Наред с проявения интерес към представените творби, хиляди чужденци успяват да научат повече за Габрово и за неговата слава като българска столица на хумора. Това се случва благодарение на информационните материали, които придружават задграничните пътешествия на изложбата - двуезични цветни плакати и рекламни брошури, представяща колекцията и институциите-организатори. Атрактивните рекламни материали са отпечатани чрез габровската фирма „Перфект" ООД  с финансовата подкрепа на Държавния културен институт към МВнР.