Кампания под мотото „Живей в реалността”
Кампания под мотото „Живей в реалността” / netinfo

Кампания под мотото „Живей в реалността” се организира днес в Габрово по повод Световния ден за борба с наркотиците и наркотрафика. Проявата стартира с изложба на плакатите, участвали в конкурс на тема „ По-лесно е да не започваш, по-трудно е да спреш”.

Свои творби са представили възпитаници на почти всички габровски училища като най-активни са били учениците от Природо-математическата гимназия и Професионалната гимназия по туризъм. В изложбата са включени 25 плаката. Авторите на най-добрите от тях ще получат награди, осигурени от Български червен кръст и регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Част от плакатите са създадени от ученици, които употребяват наркотични вещества.” Много от тези деца посещават центъра за обществена подкрепа и участваха активно в подготовката на инициативата” , каза в интервю за Дарик председателката на областния съвет по наркотичните вещества в Габрово Габриела Йосифова.

Кампанията ще бъда закрита с дискотека като големият транспарант за нея също е създаден от деца с наркопроблеми. Проявата се организира от съвета по наркотични вещества, центъра за общаствена подкрепа и община Габрово..

Анкетно проучване сред децата от 5-ти до 8-ми клас в Габрово сочи, че 7,1% от учениците между 9 и 14 години вече са опитали “дишане” на лепила, бронз и др , 6,4 на сто признават, че са пушили марихуана.Хашиш са опитвали 3,5%, кокаин – 2,5%, пико – 2,7 на сто и др. Почти половината от учениците от 5 до 8 клас в Габрово са се напивали поне веднъж в живота си.