Как възникват бизнес идеите дискутираха ученици и предприемачи
Как възникват бизнес идеите дискутираха ученици и предприемачи / Дарик Габрово, архив

В рамките на Световната седмица по предприемачество в Професионална гимназия по туризъм "Пенчо Семов" Габрово се проведе открит урок на тема „Възникване на бизнес идеите". Чрез него учениците от 12 клас станаха част от световното семейство на фондация Джуниър Ачийвмънт, която е организатор на събитието за България.

За да споделят своя опит от практиката бяха поканени Галина Михнева - изпълнителен директор на Габровска ТПП и Владимир Генчев - собственик на  известен ресторант,  възпитаник на Гимназията.

Предприемачът Пейо Пеев дари на библиотеката на гимназията ценни книги по предприемачество, мениджмънт и маркетинг на Питър Дракър и Филип Котлър.

Учениците се обучаваха как възникват бизнес идеите под ръководството на Пенка Пенева -учител по икономически дисциплини. Целта на урока бе да се насърчи предприемаческото мислене на младите хора, да научат как възникват бизнес идеите и да са мотивирани да ги откриват. Днешният урок отвори леко вратата пред младите предприемачи, за да им покаже предизвикателствата, които ги очакват. От разговора с представителите на бизнеса учениците разбраха, че трудности има навсякъде, но предприемаческото мислене е това, което води до изход от всяка ситуация, че оцеляват само тези, които умеят да рискуват и не се предават още при първата трудност, че трябва да си нестандартен, креативен, изобретателен, деен и вечно търсещ, ако искаш да успееш.

Чрез срещите с консултанти от бизнеса в училище се изпълнява и една от целите на обучението по предприемачество - създаване на нагласа за започване на собствен бизнес от младите хора и успешно включване в пазара на труда, защото предприемачеството е една от осемте ключови компетентности, определени в Европейската референтна рамка.