Как става така, че едно родено в бедност момиче е най-известната българска лекарка?
Как става така, че едно родено в бедност момиче е най-известната българска лекарка? / РИМ - Габрово

На 23 декември 2016 г. се навършват 95 години от смъртта на видната габровска лекарка и благодетелка д-р Тота Венкова. По този повод като културна ценност на месец декември Регионален исторически музей-Габрово представя нейни лични вещи.

Тота Чехларова Венкова не е родена в лукс и едва ли на някой в онова далечно време му е изглеждало, че момиченцето е галеник на съдбата. Тота идва на бял свят през 1855 година, расте в бедно занаятчийско семейство и рано остава сираче.

Въпреки това е запомнена като крупен благодетел. В края на живота си дарява на Искрецкия санаториум за белодробно болни „Цар Фердинанд I" (близо до град Своге) 500 хил. лв. Габровското девическо училище също получава 500 хил. лв, а Софийския университет „Св. Климент Охридски" - 40 хил. лв.

Как става така, че роденото в бедност момиче се превръща в най-известната българска лекарка и голям благодетел?

Вероятно защото е имала добри примери на благородни хора в ранните години от живота си. Поради липсата на средства да продължи образованието си в Габровското петокласно училище, женското благотворително дружество „Майчина грижа" поема издръжката й. След завършването си Тота Венкова е назначена за учител в същото учебно заведение. По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) се грижи за ранените в създадените болници.

След Освобождението Дамското благотворително дружество в Санкт Петербург й отпуска стипендия, за да следва медицина. Поради тежко белодробно заболяване тя се връща, за да се лекува в България. Когато се стабилизира, продължава образованието си в Русия.

През 1886 г. се завръща в България като дипломиран медик. Работи последователно в Русенската болница, във Велико Търново, Варна и София. През 1893 г. Тота Венкова специализира детски и вътрешни болести в Санкт Петербург, а през 1895 г. гинекология и акушерство във Виена. След завръщането си в България участва в организирането на първите акушерски курсове в Александровска болница. Поради влошено здравословно състояние тя се насочва към частна практика.

В дома си, в София, тя открива безплатни акушеро-гинекологични консултации за бедни жени и бъдещи майки. Тота Венкова умира на 23 декември 1921 г. в София.
През 1997 г. нейните мощи са пренесени в Габрово и положени в двора на някогашното кино "Майчина грижа". По повод 150 години от нейното рождение през 2005 г. е обявена за почетен гражданин на Габрово.

В годините родствениците й запазват някои нейни лични вещи, снимки и документи, които предават на дружество „Майчина грижа" в Габрово. Със съдействието на г-жа Мария Семерджиева (председател на дружество „Майчина грижа") част от тях са дарени на музея от д-р Иван Несторов (внук на племенника на д-р Тота Венкова; днес живее със семейството си в Сиатъл, САЩ и работи като изследовател по фармакокинетика, предава целия събран от баща му архив на дружеството „Майчина грижа") през 2005 г.


Културен календар за месец декември на РИМ-Габрово

1 декември – Постоянна експозиция „Габрово и габровци” – ул. „Николаевска” №10.

1 декември – Постоянна експозиция „Градски бит от края на ХІХ в. до 40-те години на ХХ в.” – Дечкова къща.

1–30 декември – Изложба „182 години от началото на текстилната индустрия на Балканите“ на РИМ – Сливен, ул. „Николаевска“ №10.

1–30 декември – Ателие за приложна работа.

1–30 декември – Игра-пъзел „Открий съкровището” в РИМ - Габрово.

1 декември – Културна ценност за месец декември в РИМ - Габрово – Личен печат на д-р Тота Венкова.

1 декември – Витрина на РИМ - Габрово в МОЛ Габрово - Д-р Тота Венкова (по случай 95 години от смъртта й).