Снимка:
Снимка: / Музей Етър
Спасителен крем
101859
Спасителен крем
  • Спасителен крем
Лятото е сезон, през който се изисква особена грижа за човешката кожа. В съвременността все повече хора, независимо от пол и възраст, го правят. Някои използват много скъпи кремове, други – по-евтини. Оказва се, че човек може сам да направи крем, чиито качества са на изключително високо ниво, а в същото време цената му е, както се казва – „по джоба на всеки”.
 
На Еньовден в музей „Етър” Красимира Пенева представи употребата на билките в домашната козметика. Освен с кремовете, тя е популярна със сапуните си, изработени на билкова основа. Красимира Пенева споделя една базова рецепта за крем с билката невен. Такава козметика може да се разнообразява, като се използват други билки, а точно този крем е „спасителен”, заради качествата на невена.
 
Спасителното в този крем е билката невен, която е с антисептично действие, регенерира кожата, помага за бързо заздравяване на рани. Използва се и при по-тежки случаи на проблеми по кожата. Разбира се, подходящ е и при здрава кожа, за да подпомогне нейното освежаване.
 
Всеки може да направи такъв крем. Невенът се поставя в зехтин или друго базово масло. 

Снимка:
Музей Етър

Красимира Пенева не препоръчва да се ползва палмово, тъй като все повече става ясно, че изсичането на палмовите гори има негативно отражение върху природата и от там върху живота на хора и животни.
 
Две трети от съда, в който се поставя зехтин, се напълва със суха билка – в случая с невен. Има два начина да се направи извлек. При по-бавния съдът две седмици престоява на слънце. Водната баня се прилага, ако е необходимо да се действа бързо, а този процес трае два-три часа.
 
След това течността се прецежда, добавя се конопено масло, което също има успокояващо действие. Добавя се пчелен восък, но не повече от 3%, за да не запушва порите на кожата. Към тази смес се слагат какаово масло и масло от баобаб.
 
По местата, където баобабът расте, жените се мажат с това масло под очите, за да стане кожата им еластична. У нас може да се намери в биомагазини или билкови аптеки.
 
Евентуално можем да прибавим и няколко капки етерично масло от лавандула. Понеже при някои хора се проявяват алергии, то не е задължително. Цялата тази смес се поставя на водна баня.

Снимка:
Музей Етър

Температурата не бива да е много висока, за да не заврат маслата. Разбърква се и се чака търпеливо да се стопят какаовото масло и пчелния восък. Внимава се да не пръсне вода, тъй като тя образува мухъл и кремът се разваля. 

Снимка:
Музей Етър

Когато восъкът и какаовото масло се стопят, съдът се сваля и кремът се налива в по-малки съдове. Без да се затварят се оставя да изстинат и да се втвърди съдържанието им. След това се слагат капачките и кремът е готов за употреба. 

Снимка:
Музей Етър