Кабинетът реши за парите на съдебната власт
Кабинетът реши за парите на съдебната власт / Sofia Photo Agency

Министърът на финансите да предостави лимит на плащания по бюджета на съдебната власт - това е решил кабинетът на подпис, съобщиха от правителствената пресслужба. Според решението Симеон Дянков трябва да предостави възможност за плащания със средства, които са останали от миналата година за натрупани начислени, но неизплатени разходи, произтичащи от решения на Висшия съдебен съвет.

Те ще бъдат финансирани за сметка на формиралия се преходен остатък по бюджета на съдебната власт. Как те ще бъдат усвоени обаче, ще реши самият Висш съдебен съвет.

„Основната ми работа като министър на финансите е да пазя държавната хазна, което в сегашното състояние на дълбока икономическа криза предполага затягане на коланите от всички. При това затягане трябва да има справедливост и всеки да поеме някаква тежест, за да излезем възможно най-бързо от кризата. Но като член на правителството заставам зад това решение", коментира по-късно финансовият министър.

Магистратите се срещнаха с Дянков в правосъдното министерство вчера. Тогава бе взето решение съдебната власт да може да използва миналогодишния си излишък по бюджета за премии и покриване на текущи разходи. Вчера министър Маргарита Попова съобщи, че нормативно решението ще бъде оформено на следващото заседание на кабинета.