Изложба в АЕК Етър представя моделите на митологичното мислене в българския фолклор
Изложба в АЕК Етър представя моделите на митологичното мислене в българския фолклор / АЕК Етър

На 24 юли от 11:30 ч. в изложбената зала на Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" ще се открие изложба-базар на Регионален исторически музей - Русе - "Апотропеи. Да спи зло под камък".

Изложбата представя моделите на митологично мислене, отразени в различни фолклорни вярвания, забрани и препоръки за поведение. Тези модели намират израз не само в различните видове текстове, но и като изображения върху накити и предмети от злато, сребро, дърво и мед.

Представите за света, неговите граници, моментите на календарен и социален преход определят защитния характер на персонажи като Бог, Богородица, светците, небесните създания, подземните персонажи, както и множество животни, почитани в миналото като тотеми. С апотропейна сила са натоварени и основни геометрични фигури, осъзнавани като модели на света и границите в него.

С развитието на човешката култура множеството вярвания са загубили своята мотивация, а част от амулетите се осъзнават единствено като накити или аксесоари.

Изложбата включва музейни предмети, изработени от мъниста, както и авторски изделия, вдъхновени от многообразието на традицията.

Визуализирането на изложбата е осъществено с любезно предоставените фотоси на предмети от мъниста от фондовете на музеите в Пловдив, Пазарджик, Перник, Велинград, Смолян, Бургас, Казанлък, Велико Търново, АЕК "Етър", Шумен, Исперих, Силистра.