Изграждат ваканционно селище в с. Царева ливада
Изграждат ваканционно селище в с. Царева ливада / netinfo
Експертен екологичен съвет /ЕЕС/ прирегионалната инспекция по околна среда и води– Велико Търново разгледа и одобри на заседание инвестиционно предложение за изграждане на селище за ваканционен и селски туризъм в с.Царева Ливада, местност “Лозята”, община Дряново. Обектът е разположен на хълмист терен в непосредствена близост до пътя Дряново за с.Царева Ливада и отстои на 1 км. от селото и е с площ 42 декара.

Мястото е в близост до много исторически забележителности – Етнографски музей ”Етър”, “Боженци”, “Царевец”, “Стринава” и др. Инвеститор е “Юлия Къмпани”ЕООД гр.София. Предвижда се изграждане на 30 жилищни сгради, пешеходни алеи, вътрешно-площадкови пътища и паркинг, зелени терени и спортни площадки.

В решението са включени 5 мотива за одобрение на предложението, 18 условия, гарантиращи, че по време на проектирането, строителството и експлоатацията на обекта няма да има отрицателно въздействие върху компонентите на околната среда и 19 мерки за наблюдение и контрол.

Площадката е извън границите на защитени зони и защитени територии. Като условие в решението по ОВОС се предвижда изграждането на локална пречиствателна станция за отпадъчни води и провеждане на необходимите процедури за издаване на разрешително за заустване по реда на Закона за водите.