Изграждат паркинг в тунела на Гунин кладенец
Изграждат паркинг в тунела на Гунин кладенец / netinfo
Четири нови паркинга вероятно ще бъдат построени в Габрово през следващите няколко години, информират от общинската администрация. За единия от тях може да се използва недовършеният втори тунел /част от бившата т.н “източна градска магистрала”/ и теренът пред него. Така паркингът на Гунин кладенец ще предоставя възможност за паркиране на открито и закрито. Тунелът е недовършен, но с изпълнена конструкция в прокопания участък и в общо добро състояние. Необходими са частични укрепвания в края, осигуряване на отводняването, настилки, осветление и други благоустройствени мероприятия. Ще се проучват различни форма на реализация чрез концесия, продажба или други начини.

Предвижда се изграждането и на паркинг в северната част на пазара. Теренът е предимно общински, малка част – частна собственост. Изготвен е проект. В момента са започнати отчуждителни процедури. Паркингът ще осигури около 25 - 30 паркоместа и ще се изпълнява от общината.

В администрацията се обсъжда и друго много интересно предложение от фирма за изграждане на “Автоматизирана кръгова паркинг – система “ западно от ЖСК “Българо-съветска дружба” /до Боила/. Предстои среща с представители на фирмата за оглед на терена и някои хидроложки проучвания.

Друг паркинг ще бъде разположен северно от зала “Възраждане“. Идеята може да се реализира чрез откриване на напречната връзка. Необходими са изготвяне на проект и някои отчуждавания. От общинската администрация информират, че се обмисля възможността за реализиране на някои пътни връзки, които биха “отпушили” движението в центъра – например двете улици, осигуряващи пряка връзка между ул. „Чардафон” и ул. „Скобелевска”, както и отделни отсечки в шести участък.