Изборите в Севлиево редовни
Изборите в Севлиево редовни / netinfo
Габровски административен съд определи избора за общински съветници в Севлиево за редовен. Магистратите отхвърлиха оспорването на изборните резултати и осъдиха жалбоподателя Илия Черкезов да заплати сумата от 75 лв. Мъжът бе кандидат за общински съветник и на изборите получи 554 гласа при общинска квота 563 гласа, поради което не бе избран. Съдебното производство бе образувано след жалби от трима севлиевци Петьо Петков, Илия Черкезов и Диян Дянков против Решението на Общинска избирателна комисия в Севлиево за обявяване на резултатите от вота за местен парламент.

В хода на делото Илия Черкезов остана единствения, поддържащ искането си. За изясняване на обстоятелствата съдът допусна оглед на недействителните бюлетини за избор на общински съветници в Севлиево. При него бяха открити 44 /четиридесет и четири/ действителни от огледаните недействителни бюлетини от всичките 73 секции на територията на Общината. По делото е назначена и изслушана математическа експертиза, от заключението на която, се установява, че след направеното преизчисление, разпределението на мандатите за общински съветници в Община Севлиево не се променя.

Следователно, нарушението при отчитане на недействителните бюлетини, на каквито и причини да се дължи, не е от категорията на съществените нарушения и не се отразява на действителността на изборните резултати е заключението на съда.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в седемдневен срок от обявяването му.