Снимка
Снимка / Борис Данков

На 28 юни, четвъртък, от 17.00 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово литературният критик и директор на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски ще представи книгата на Борис Данков – „Минало не отминало“.

Това е най-новата книга на живеещия в Габрово писател и журналист, до неотдавна – редактор на приложението за литература и изкуство „Пегас“ на левия вестник „Дума“.

Книгата е посветена на историята, поминъка, етнографията и фолклора, нравите и обичаите на селата Жълтеш, Ясените, Източник, Савчовци, Драганчетата и Торбалъжите.

В нея, на близо 600 страници, авторът съобщава неизвестни факти и събития от миналото на селищата. Разказва за големия художник Иван Мърквичка, посетил Жълтеш в края на по-миналия век, а също така за известния ценител на изкуството и меценат Ботьо Бараков.

Не на последно място – за „жълтешкия комита“ – отец Георги Антипов, участник в Априлското въстание през 1876 г.

Книгата излиза в поредицата „Отечество любезно“ на издателство „Захарий Стоянов“. Неин редактор е писателят Тодор Коруев, известен публицист и автор на краеведско изследване за Родопския край. Представянето се организира от издателството и Дружеството на писателите – Габрово.