Искаме да върнем престижа на ТУ-Габрово и свободата на колегите, казва доц. Вълчева
Искаме да върнем престижа на ТУ-Габрово и свободата на колегите, казва доц. Вълчева / 100 вести

"Искаме да върнем престижа на ТУ-Габрово и свободата на колегите. В страх и стрес не може да се работи", казва в голямо интервю пред вестник "100 вести" доц. Лиляна Вълчева, която е председател на браншовия синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ - София.

Тя беше официален гост на представянето на мандатната програма на доц. д-р инж. Генади Цветанов, кандидат за ректор на Технически университет - Габрово. По време на форума г-жа Вълчева информира за подкрепата, която ВОН-КНСБ оказва на висшите училища в страната и в частност на габровския университет. В интервю за вестник „100 вести“ тя изразява безпокойството си от финансовото състояние на учебното заведение, коментира причините, довели до намаляване на приходите.

Синдикалистката коментира още пред изданието:

"Опитахме се да прегледаме и сравним програмите на кандидатите за ректор на ТУ-Габрово. Ус- тановихме, че сегашният ректор, в качеството си на нов кандидат, се позовава почти изцяло на старата си програма - фрапиращо много буквални съвпадения и цели пасажи с настоящата платформа. Това ни накара да се замислим – или кандидатът иска да ги постигне за втори път (горепосочените отрицател- ни резултати) или това е демонстрация на огромно неуважение към хората и безхаберие към институцията! Ето защо, ние подкрепяме програмата на доц. Цветанов, която е по-разбираема и по-близо до хората".

"Аз имам дързостта да бъде единствен. Трябва да останем единствения Технически университет в страната".

Амбициозната задача си поставя доц. д-р Генади Цветанов, зам.-декан на факултет „Машиностроене и уредостроене” в ТУ – Габрово, един от кандидатите за ректор на университета, който е представен на страниците на "100 вести" днес.

Водещата статия на изданието съобщава:

Двайсет и пет годишен мъж осъди местната Община заради изживян силен стрес. В началото на тази година автомобилът му се блъснал в току-що паднали скали до Тунела в Габрово, а водачът помислил, че е сгазил човек. За преживения дискомфорт Община Габрово ще му плати 2500 лева, реши Окръжният съд.