Василена и Йоана
Василена и Йоана / снимка: 9 а клас, НАГ
Йоана Йорданова от Националната Априловска гимназия в Габрово, получи Изключителна стипендия от единадесетото конкурсно издание  „1000 стипендии“ на фондация „Комунитас”.
        
Ученичката от 9 а клас с класен ръководител Владилена Катевска участва в тазгодишния конкурс с част от романа „Звезден мрак”, върху който работи от няколко години.

Стипендията дава възможност на Йоана да реализира проекта си – издаване на „Звезден мрак”. Младата авторка се занимава с творческо писане от 10-годишна възраст. Досега е печелила първа награда за есе в ученически конкурс, посветен на Васил Левски.

„Основната тема в романа е Приятелството, която ме вълнува от детските години – сподели Йоана след обявяване на наградите на Първи ноември. – Всички герои са измислени, не се припознавам в никой от тях. Сюжетът също е измислен. Вземах реални факти, исторически събития и ... доукрасявах. Мястото само съществува реално. Това е един малък град в Северна Каролина, казва се Карборо. Може да съм повлияна от „Дневниците на вампира” там действието се развива в малкото градче Фелс Чърч. А основният въпрос,  на който търся отговор е Злото или по-точно има ли чисто зло. Може ли антагонистът да бъде протагонист? Също така съм повлияна от автори като Стивън Кинг, Стефани Майър и Рей Бредбъри. ”

Единадесетият конкурс  е  последното издание на „1000 стипендии“, съобщава „Комунитас” на своя сайт”. Досега са връчени 9239 стипендии, от които над 40% са за деца от малки населени места или живеещи в някакво социално затруднение.
Подкрепени са усилията на над 1500 учители.

XI „а" клас на НАГ превърна екологията в своя кауза

Със стипендията за книги са закупени над 130 000 книги и учебници. Фондация "Комунитас" е създадена в края на 2006 г. чрез частно дарение. Носи името "общност" (communitas от латински) „като израз на мисията да отговори на културни и социални дефицити в българското общество”.

Василена Алексиева, Национална Априловска гимназия, СИП  Журналистика