Интерес към България на гражданите в Габрово
Интерес към България на гражданите в Габрово / Дарик Габрово, архив

Повече от 30 -40 души от Габровски регион са се записали по интернет за участие в движението "България на гражданите", съобщи Георги Киряков от организацията. Той бе в Габрово във връзка с предстоящия на 1 юли конгрес за учредяване на партията. "Голяма част от записалите се са хора, които не са се занимавали досега с политика, рабаотили в чужбина, учили в чужбина и завърнали се в България. Те могат да пренесат този опит, който са придобили в Европа тук", каза Киряков.Той допълни, че има и бивши членове на НДСВ, които се присъединяват към сдружението, а вероятно и към партията. "Надявам се движението да има имунитета и да се предпази от такива, които искат да се "отъркат" във властта", заяви Киряков. Сред заявилите участие няма бивши членове на СДС или ДСБ.

На въпроса защо движението става партия Киряков отговори, че участието в процеса на вземане на политически решения става през партия. "Все още, въпреки че има криза на партийността в Европа поне от 10 години, не е измислен друг механизъм за участие във вземането на управленски решения. Считаме, като сдружение и надяваме се на 1 юли, като партия, че в България няма добре изграден механизъм за вземане на политически решения. Те се вземат на базата на емоционалните решения на един, двама или пет човека и това не е от сега, а по време на целия преход".

Киряков бе категоричен, че тепърва ще се решава кой ще представлява сдружението от областта на предстоящия конгрес. В ядрото на организацията на местно ниво участват Цветелина Петрова, преподавател по немски език, Румяна Колева - преподавател по английски език и Николина Карабелова.