Информационна кампания по повод 7 октомври – Световният ден за достоен труд
Информационна кампания по повод 7 октомври – Световният ден за достоен труд / КНСБ

На 5 октомври в централната градска част на Габрово Регионалният съвет на КНСБ и Комисията за защита от дискриминация проведоха информационна кампания по повод 7 октомври – Световният ден за достоен труд.

По време на събитието, всеки посетител имаше възможност да зададе своите въпроси на експертите на КНСБ и КЗД и да получи безплатна консултация във връзка със своите трудови, осигурителни и синдикални права, както и по защитата от дискриминация на работното място.

Освен, че се предоставиха информационни материали беше проведена и анкета „Достоен труд”. Целта беше проучване нагласите на хората относно справедливостта на техните трудови възнаграждения и дискриминацията на работното място.

Резултатите от анкетата сочат, че 76 % от всички взели участие смятат, че работодателят им не оценява достойно техния труд. Заплатата, която трябва да се получава според работещите е средно 1495 лева. Мъжете посочват по-висок размер на справедлива заплата – средно 1927 лева., а жените по-нисък – 1167 лева.

Лицата под 50 години имат по-високи очаквания за възнаграждението за своя труд, като смятат че трябва да получават средно 1674 лева. Възрастните работници над 50 години самооценяват труда си средно на 1143 лева.

Относно дискриминацията на работното място, 29 % от анкетираните или близо 1/3 посочват, че са били обект на дискриминация на работното място. От тях 47 % са мъжете и 53 % са жените. 40 % от дискриминираните са на възраст под 50 години, а тези над 50 години са 60 %.

Инициативата на регионалната структура на КНСБ е част от националната и световната кампания на синдикалната общност, която тази година отбелязва Световния ден за достоен труд под мотото „Промени правилата”.