Информационен ден за разясняване на ОПАдминистративен капацитет
Информационен ден за разясняване на ОПАдминистративен капацитет / netinfo
Информационен ден за представяне на условията за кандидатстване по двете открити процедури по Оперативна програма „Административен капацитет” за структурите на държавната администрация ще се проведе в четвъртък от 11 часа в Актовата зала на НАГ. Заместник-министърът на държавната администрация и административната реформа Мария Дивизиева и екип от МДААР ще изяснят процедурите за кандидатстване и ще отговарят на въпроси, свързани с подаването на проектни предложения.

По едната процедура - "Прозрачна и почтена държавна администрация", са предвидени 10 млн. лв. По нея ще бъдат финансирани например проекти, които предвиждат разработването или обновяването на информационни системи, на регистри и бази данни, издаване на електронни информационни бюлетини и организиране на онлайн дискусионни форуми. Финансиране ще получат проекти за разработване и обновяване на интернет сайтове на администрациите чрез поддържане на английска версия, адаптиране за хора с увредено зрение, създаване на секции за сигнали и мнения на граждани.

10 млн. лв. са предвидени и по втората процедура - "Администрацията - партньор на бизнеса". Тя отново е насочена към разработването на анализи, проучвания и оценки, но този път в сферата на публично-частното партньорство (ПЧП). Ще бъдат финансирани качествени проектни идеи например за идентифициране на възможностите за реализиране на ПЧП, както и за разработването на вътрешни правила, методологии и наръчници за оптимизиране на работата на администрациите в тази сфера.