Събева
Събева / ПП ГЕРБ

Бюджетът за следващата година е най-добрият от доста години насам. Целта е всяка година да има надграждане до достигане на оптимални параметри. Бюджетът е реалистичен, което означава, че оптимално и рационално са разпределени по отделните направления средства, съобразно възможностите към момента. 

Това коментира пред медиите народният представител от ГЕРБ Иглика Иванова-Събева. Тя уточни, че прогнозите за 2018г. са икономическият ръст да достигне 3,9 %, крайното потребление да се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите да се ускори до 4,3 %. През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %. Средногодишното повишение на индекса на потребителските цени през 2018 г. се очаква да бъде 1,4 %, а инфлацията в края на годината да достигне 1,6 %. 

Иглика Събева работи за съдебната система без зависимости

„За данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци. За първи път ще има рязък ръст на минималната работна заплата от 460 на 510 лева. Разходите за бюджетната сфера през следващата година ще бъдат със 740 млн. лева повече.

Около 330 млн. лева са предвидени за сектор „Образование”, което ще позволи около 15% ръст на учителските заплати. Още 150-180 млн. лева са предвидени за образование - разходи за качество, програми в средното образование, предучилищното и училищно образование, повишаване на стипендии в приоритетни специалности като инженерните, каквито търси бизнесът”, обясни Иглика Иванова-Събева.

Тя подчерта, че за сектор Сигурност, отбрана и МВР също са заложени повече средства. Около 55-60 млн. лева повече са отделени за заплати на полицаите. Над 1 млрд. лева повече спрямо 2017 г. са заложени за пенсии, здравеопазване и социално подпомагане. 

В прогнозата за 2018 г. е предвидено увеличение с 25,5 млн. лв. на текущите разходи в здравеопазването във връзка с поетапното увеличение на заплатите на медицинския персонал, ръста на МРЗ и на осигурителните вноски за ДОО от работодателя.

„В социалната сфера също трябва да се мисли за увеличение на заплатите. Предвижда се увеличение на праговете, от които хората имат право на социални помощи и доплащания. Това ще разшири кръга на хората, имащи право на социално подпомагане. Миним