/ Регионален исторически музей-Габрово
Публиката може да разгледа изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ до 30 април
Ятаганът на войводата Цанко Дюстабанов и каракулакът на четника Ильо Петков са представени в изложба от оръжия на над 40 борци за свобода, съобщиха от Регионален исторически музей.

На 3 март: Музей „Етър“ показва сабята на Стефан Караджа (СНИМКИ)

Двете културни ценности са част от фонда на Регионален исторически музей-Габрово. Изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ е представена в РИМ – Шумен и в нея могат да се видят сабите, камите и други хладни оръжия, принадлежали на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Захарий Стоянов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Велчо Атанасов-Джамджията, Цанко Дюстабанов и други борци за Свободата на България.

Регионален исторически музей-аброво

Изложеното оръжие е от колекциите на културни институции от цялата страна - Национален военноисторически музей-София, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Плевен, Сливен, Враца, Варна, Търговище, Смолян и Шумен, историческите музеи в Панагюрище, Дряново, Елена, Батак, Лом и Севлиево, както и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна.

Откриват изложба, представяща създаването на Национален парк-музей „Шипка“

Публиката може да разгледа изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ до 30 април.