И в Кобленц отбелязват 3-ти март
И в Кобленц отбелязват 3-ти март / netinfo

Българите, живеещи в Кобленц, Германия, днес по традиция отбелязват заедно 3-ти март. В последните години към тях се присъединяват и германци, желаещи да научат повече за страната ни. Това разказа пред Дарик габровката Татяна Георгиева, която от години живее там. 3-ти март е най-големият празник и за самата нея, тъй като прадядо й загива за Освобождението на България.

 

Татяна  е позната на голяма част от габровци с даренията, които организира ежегодно за града ни. Благодарение на нейните усилия общинският Диагностично-консултиативен център получава линейка, децата с увреждания – специализиран автомобил с платформа, малчуганите от Дома за деца и юноши и Помощното училище „Николай Палаузов”различни други придобивки. В средата на 90-те години пристигащите от Кобленц тирове са натоварени най-вече с хранителни продукти, по-късно с болничен инвентар и т.н.

 

И днес Татяна Георгиева продължава да помага. Последното дарение, което организира е за една местна детска градина. Ядосва се обаче на летаргия, която е обзела българите. „Ние сме изключително достойни хора и можем да бъдем такива, но като че ли сме се скрили.  Не мога да повярвам, че нищо не правим, за да променим това”, казва Татяна Георгиева и добавя: „Жалко, че съм на тези години иначе бих станала  Левски, за да пробудя тоя народ”.

 

Повече в звуковия файл