Хлебната къща покани Св. Синод да меси хляб в Габрово
Хлебната къща покани Св. Синод да меси хляб в Габрово / DarikNews.bg, архив

Представители на Св. Синод на Българската православна църква да наблюдават лично дейността на Хлебната къща в Габрово, с тази покана излязоха от Народно Читалище “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011”. Къщата бе създадена от доброволци и съмишленици, а официалното откриване бе на 27 декември 2009 г. от д-р Надежда Савова в наследената от прабаба й  къща в Габрово.

Идеята на създателите на Хлебната Къща бе проста и социална - да се събират различни хора, особено в неравностойно положение, които да замесват и споделят хляб заедно. Философията е да се постигне едно по-сплотено и съпричастно общество. Благодарение на натрупаната обществена подкрепа и интерес, през 2011 г. Хлебната Къща бе регистрирана като Народно Читалище “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011” и стана една от програмите на читалището, което разви и други културни, просветни и социални дейности.

"Днес от 17.00 ч. на ул. "Сан Стефано" 26, където се намира Хлебната къща, са поканени всички граждани на Габрово да споделят с нас тази радост с разкази, спомени и снимки от годините. На празника ще бъдат връчени и благодарствени грамоти на хората дарили най-много време и любов за Хлебната Къща!

Каним и всички онези, които се интересуват от Хлебната Къща по повод наскоро излязлото становище на Св. Синод във връзка с дейностите с християнска насоченост, за да се убедят сами в какво се състоят те и че става въпрос за общоприети православни беседи, най-вече по повод на празници (когато това е подходящо) съпътствани, но не конкретно свързани с месенето на хляб, т.е. една социална дейност с православен дух. Мрежата Хлебни Къщи подготвят официален отговор на становището на Св. Синод с искане за преразглеждане на становището с покана  за лично присъствие на представители на Св. Синод на нашите дейности за формиране на обосновано становище", с това послание представители на Хлебната къща се обръщат към габровци и към православната общност в страната.