Грипна епидемия в Габровска област
Грипна епидемия в Габровска област / Дарик Габрово

 

Грипна епидемия се обявява от утре до края на седмицата в цялата Габровска област. Спират се плановите операции, затварят се женските и детски консултации, забраняват се масовите прояви и свижданията в болниците, уточняват от регионалния щаб за борба с грипа. В грипна ваканция до 6 ноември излизат всички 37 училища на територията на общините Габрово, Дряново и Севлиево.  Причина за решението е повишената заболеваемост от остри респираторни заболявания. За Габрово в края на миналата седмица тя е 355 на 10 000 души. Най-засегнати са децата във възрастовите групи 0-4 години и 5-19 години, съобщи д-р Николай Пенчоков от РИОКОЗ Габрово. Той информира още, че от взетите 13 проби, 10 са положителни за свински грип.

Процентът на отсъстващите ученици в областта е над 19, като в някои учебни заведения надхвърля 30 на сто. От Регионалния инспекторат по образование информират, че четирите училища в Тревненска община, които до този момент бяха в грипна ваканция, подновяват учебни занятия поради намаляване броя на болните. Детските градини няма да се затварят засега. Мярката, която се предприема при тях е засилване на контрола и недопускане на болни деца в групите.

 През почивните дни в Габровската областна болница са прегледани 174 пациенти с грипоподобни симптоми.  9 от тях са хоспитализирани. В Тревненската общинска болница са приети още 17 души като 4 са с пневмонии. Репортерска проверка на Дарик установи, че аптеките и складовете в областта не са обезпечени със санитарни маски и ТАМИФЛУ. Вероятно утре ще бъдат получени нови доставки. Маските за еднократна употреба трябва да се носят само от едната страна и най-много три часа, след което се заменят с нови. Антивирусните препарати не са за профилактика и не бива да се употребяват за самолечение, категорични са медиците.