Григоров: Средствата по Постановление 44 трябва да бъдат завишени
Григоров: Средствата по Постановление 44 трябва да бъдат завишени / netinfo

 „Мисля, че до края на месеца средствата по Постановление 44, за компенсации при непълно работно време, ще бъдат завишени”, каза днес в Габрово народният представител Николай Григоров по време на заседание на Постоянната комисия по заетост. „Това, което се коментира в социалната комисия, както и от представители на социалното министерство е, че тази програма трябва да бъде доразвита, и то не с 1 800 000, а с много повече средства”, каза още Григоров.

На заседанието на Комисията по заетост бяха приети и предложения на синдикатите за промени в Постановление 44. Сред тях са увеличение на средствата, и въвеждане на допълнителни критерии при оценяване на кандидатстващите фирми. От КНСБ предлагат при наличие на задължения към работниците да се отнемат точки, а при добра социална политика и наличието на антикризистна програма да се добавят.

Народният представител Съби Давидов, който също присъства на заседанието на Комисията, обеща да направи всичко възможно, заедно с колегите си Николай Григоров, Татяна Дончева и Станимир Илчев, да лобират за решаването на тези въпроси.

По официални данни от Бюрото по труда към края на февруари безработните в Габровска област са 2880 души, или 4,31%. Според Директора на Бюрото Лена Енева, по предварителни изчисления към края на март нивото ще се повиши, но няма да надхвърли 5%. Подадените заявления за масови съкращения от фирми в областта са за близо 700 души.

Не е ясно обаче колко са напуснали работа по взаимно съгласие.  „Удивителна народопсихология е по време на криза наемните работници да напускат по взаимно съгласие”, смята Председателят на регионалната структура на КТ "Подкрепа" Мирослав Кънчев. В една от фирмите в областта само за ден по този начин са напуснали около 200 души.