Градят храм в Царева ливада
Градят храм в Царева ливада / netinfo

Започна строителството на православен храм в Царева ливада. Първата копка бе в деня на Успение на Пресвета Богородица и църквата ще носи името „Свето Успение на Пресвета Богородица". Сред най-щедрите ктитори са роденият в селото проф. дтн инж. Драгол Драголов - отстъпил терена за градеж на храма и архитект Мариана Вампорова - автор на техническия проект и дарител на 10 730 лв.

„Църквата „Свето Успение на Пресвета Богородица" в Царева ливада ще се гради с дълбока вяра, любов и признателността, която Българската православна църква заслужава. Многовековното ни чуждо робство и бедността не могат да се пренебрегват, а Православието е било единствена опора за поколения българи. Така и днес начеваме храм, който ще бъде място, което да ни помага да надмогваме ежедневната суета и осмисляме непреходните нравствени ценности", каза кметът на град Дряново д-р Иван Николов, комуто се падна и честта да открие строителството на храма.

В деня на Успение на Пресвета Богородица жителите и гостите на Царева ливада събраха общо 1274 лв., 500 лв. от които дари Сашка Рачева - собственик и управител на емблематичния за селото хотел „Куклите". Сред най-щедрите дарителите са: Румяна Хавсалиева от Бургас, дарила 2 500 евро; Румен Рачев от Царева ливада, дарил полюлей за храма, на стойност 5 100 лв.; Мирослав Колев, също родом от Царева ливада, дарил 2 000 лв..

За да изпълнят по-скоро богоугодното си дело, жителите на Царева ливада и църковното настоятелство към храма „Свето Успение на Пресвета Богородица" са разкрили набирателна сметка в лева към Банка "ДСК" ЕАД в Дряново, с BIC: STSABGSF и BAN:BG62STSA93000011083843.

Средства и помощ могат да бъдат оказани и при секретаря на църковното настоятелство Веселина Кръстева - технически сътрудник в кметство Царева ливада.