Готови ли сме за зимата?
Готови ли сме за зимата? / Областен управител Габрово

Областният управител Невена Петкова ръководи заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, по време на което представители Общините и ръководителите на териториалните структури на министерства и ведомства намиращи се на територията на областта, докладваха за готовността за осигуряване на нормални условия за работа и живот при зимни условия.

След направения преглед на изпълнението на задачите по зимната подготовка може да се заключи, че ръководствата на дружествата и ведомствата са положили усилия за подготовка на съответните структури за работа при зимни условия.

Същите са създали организация и имат готовност за работа при усложнени обстановка, както и със заповеди са актуализирани щабовете на областно и общинско ниво за действие.

Регламентирани са действията за координация и взаимодействие между ОД на МВР-Габрово, РД ПБЗН – Габрово, ОПУ – Габрово, пътна администрация, фирмите ангажирани със зимното поддържане и общинските звена.

В област Габрово е обезпечено кадрово, материално и финансово здравното и медицинско осигуряване на населението при тежка зимна обстановка. Актуализиран е списъкът с имена, адреси и седмичният график на болните подлежащи на хемодиализа.

Лечебните заведения имат готовност за разширяване на легловия фонд при влошаване на епидемиологичната обстановка. Няма затруднения с доставките на горива за автомобилите, медикаменти и медицински консумативи.

Създадена е организация за взаимодействие между ОУ”ПБЗН”-Габрово, РЗИ и ЦСМП за съвместна работа при усложнена зимна обстановка и оказване на съдействие за обслужване на болни на хемодиализа, родилки и тежко болни.

Социални, здравни и учебни заведения, детски градини и детски ясли са приведени в готовност за работа и живот при зимни условия.

Общините от област Габрово имат добра предварителна подготовка за работа при зимни условия. Всички те имат сключени договори за зимното поддържане, снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа в областта през зимния сезон 2017-2018 г.

Извършена е проверка на техниката. Създадена е организация за недопускане дублиране на техниката. Фирмите–изпълнители имат готовност за изпълнение на договорените задължения.

Регламентирано е зимното поддържане на републиканските пътища в чертите на общинските градове. Те разполагат с налични запаси от сол, луга и пясък необходими за началото на зимния период.

Осигурено е финансиране на мероприятията по зимна подготовка, както и са заделени финансови средства за допълнителни разходи при необходимост от аварийно-възстановителни работи по общини.