Готова ли е областта за зимата?
Готова ли е областта за зимата? / netinfo

Единствено в Община Габрово е ясно кой ще отговаря за  зимното поддържане, стана ясно днес на заседание в Областната управа, на което присъстваха представители на всички отговорни институции. Кметът на Габрово Томислав Дончев поясни, че е сключен договор с фирма „Благоустрояване", закупени са необходимите инертни материали за зимата, а машините са отремонтирани. Приета е и наредба за снегопочистването. Тече процедура за избор на изпълнител за почистване за сезон 2009-2010, която трябва да приключи до 9 октомври.Според Дончев Общината е подготвена за зимата. Единствено при обилен снеговалеж, когато за кратко време снежната покривка надхвърли един метър, екипите няма да могат толкова бързо да се справят с почистването. Градоначалникът изрази надежда, че тази година няма да се образуват колони от тирове през прохода Шипка.

Кметът на Трявна Драгомир Николов съобщи, че е открита процедура за обществена поръчка за фирма-изпълнител на зимното поддържане, като офертите ще бъдат отворени на 5 ноември. Всички училища в общината са заредени с гориво. Според Николов сериозен проблем би могъл да бъде свлачищния район по пътя Трявна-Кръстец, за който са уведомени всички отговорни институции.

В Севлиево също е стартирала процедура за избор на изпълнител. За зимно поддържане са отделени 250 хиляди лева от общинския бюджет. Всички учебни заведения и административни сгради в района, с изключение на 3 училища се отопляват на газ. В тази връзка Областният управител Мариян Костадинов препоръча да се закупят необходимите количества нафта за 10 дни за всички училища в случай на намалено подаване на газ, каквото имаше през миналата зима.

В Община Дряново процедурата по избор на изпълнител трябва да приключи до края на октомври, съобщи зам.-кметът Красимир Андреев. Според него зимата е възможно да има проблеми с почистването по високите места на общината, особено при обилен снеговалеж.

Областно пътно управление разполага с 61 машини за зимно поддържане, съобщи неговият директор инж. Стойчо Иванов. Републиканските пътища в Община Габрово ще се почистват, както и досега, от консорциум „Пътно поддържане". За другите 3 общини текат процедури за избор на изпълнител. Доставени са около 25 % от необходимите инертни материали.

Според Директора на Гражданска защита инж. Митко Астарджиев надвиснали дървета по пътищата към Узана и Люляци ще представляват опасност през зимата, тъй като имат опасност да паднат.

Директорът на Областната дирекция на МВР комисар Николай Митев препоръча, в случай на кризистна ситуация, своевременно да бъдат уведомявани радиата, които да предупреждават гражданите. Директорът на „Пожарна безопасност и спасяване" комисар Георги Русинов предупреди за пожарите в комините, които през изминалата зима са били над 80.

Автопаркът на Центъра за спешна медицинска помощ е оборудван на 100%, съобщи Директорът д-р Георги Шандурков. Центърът разполага с 8 мобилни екипа, като във всеки град има и линейка с висока проходимост.