Голям интерес към националната програма В подкрепа на майчинството
Голям интерес към националната програма В подкрепа на майчинството / netinfo
Интересът в Габрово към националната програма “В подкрепа на майчинството” след нейното разширяване е огромен, съобщи за Дарик директорът на общинската служба за социално подпомагане Радостина Братованова. Според нея основната причина за това е възможността лица, които получават пенсия също да участват в програмата. Вероятно липсата на места в яслите също е от значение.

Само за месец по програмата са назначени 39 души, като още 15 са подали заявления. Шест са дядовците, с които вече е сключен договор. Ангажираните в програмата получават месечно минимална работна заплата, а ако се грижат за близнаци – 300 лв. Майките са тези, които следят за справянето им със задълженията и редовното явяване на работа. Работодател са местните служби за социално подпомагане. До този момент няма прекратен преждевременно договор, сключен по програмата.

 „В подкрепа на майчинството” цели насърчаване заетостта на жените и тяхното професионално развитие чрез осигуряване на грижи за  децата им в рамките на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст или до навършване на 3-години.