Георги Първанов: Големият въпрос е как да постигнем здрава и добре уредена държава
Георги Първанов: Големият въпрос е как да постигнем здрава и добре уредена държава / Sofia Photo Agency, архив
Георги Първанов: На България й приляга модел на президентска република от френски тип
73391
Георги Първанов: На България й приляга модел на президентска република от френски тип
  • Георги Първанов: На България й приляга модел на президентска република от френски тип

Президентът Георги Първанов (2001 г. - 2011 г.) е на посещение в населени места от региона на 19 септември. От  пресцентъра на ПП "АБВ" съобщават, че от 15:00 ч. до 15:30 ч. той е в габровската фирма "ДЕМЕА".

В програмата му е включена пресконференция в кафе-клуб МОЛ-Габрово, която ще продължи до 16:00 ч.

От 16:00 ч. до 17:00 ч. президентът Първанов ще се срещне с обществеността на Габрово в кафе-клуб МОЛ-Габрово.

Програмата на Георги Първанов продължава с участие в тържествен Водосвет в Дряновския манастир от 17:30 ч. до 18:00 ч., след което е празничния концерт на Централния площад в Дряново с участието на "Капански фолклорен ансамбъл" от Разград.

"Големият въпрос пред нас е как да постигнем здрава и добре уредена държава. Истината е, че ние имаме криза в държавността, в институциите и отношенията между тях. Имаме парламент, който не работи или го прави фиктивно. Това става от години насам, но сега е особено отчетливо с този крехък кворум, който се постига рядко, с постоянни скандали. Има президентска институция, която е в постоянен конфликт с правителство и парламент", заяви пред DarikNews.bg президентът Георги Първанов (2001 г. - 2011 г.).

"Това налага да се търсят нови решения. Ние в АБВ смятаме, че е необходимо да се постави на обществен и политически дебат темата за промяна на държавното устройство, темата за президентската република. Така ще имаме по-ясна отговорност на институциите, които вземат и осъществяват решенията", коментира Георги Първанов..

Според него днес образът на България в ЕС е накърнен, макар в началото да сме имали достойно присъствие. "Виждам едно неглижиращо отношение на страни-членки, което трябва да ни мобилизира, а не да ни огорчава", каза Първанов.

По думите му този накърнен образ идва от неефективната работа на българските институции, особено в борбата с престъпността и корупцията по високите етажи.

"Годишните доклади за България са доста негативни и това вече не е изключение. Твърде често има "топене", ако мога да си позволя този жаргонен израз, от отделни партии в Европа, с идеята, че могат да спечелят нещо. Но така образът ни се деформира и то дългосрочно", оцени Георги Първанов.

"На България й приляга един модел на президентска република от типа на френския. Детайлите са въпрос на сериозен дебат. Против съм да се намалява броя на депутатите. Това е една популистка идея. Може да се съкрати администрацията, която е силно раздута. Един добър мониторинг може да покаже, че има дублиращи се звена. Ако ги изчистим не само ще спестим средства, но и ще постигнем една по-ефективна държава, която не е бюрократична", смята лидерът на АБВ.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!