Георги Глушков – почетен гражданин на Трявна
Георги Глушков – почетен гражданин на Трявна / Община Трявна

Георги Глушков бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Трявна" на тържествено заседание на Общинския съвет. Званието се присъжда за значими постижения в областта на спорта, за активното участие в дейността на Българската федерация по баскетбол , за дарителската му дейност и усилията му за възраждане на детско-юношесткия спорт в Трявна и страната, както и по повод 60-годишнината от развитието на баскетбола в града. На тържественото заседание присъстваха Катя Колева, народен представител в 41-то Народно събрание, Татяна Дончева - народен представител в 38,39 и 40 Народно събрание, спортни деятели гости и граждани.

Георги Николов Глушков е роден на 10 януари 1960 год. в гр. Трявна, Основното си образование завършва в ЕСПУ "П. Р. Славейков". 15 годишен заминава да учи в гр. Ямбол, където развива състезателна дейност и завършва средното си образование. Първа шампионска титла на България Георги Глушков печели през 1976 година с юношите на "Лъсков" Ямбол, където играе до 1979 година.

Едва на 17 години влиза в националния отбор и изиграва 250 мача с националната фанелка на страната ни. Участник е в четири Европейски първенства - през 1979 , 1985, 1989 и през 1991 год. На Европейското първенство в Германия през 1985 год. печели приз за "най- добър борец под коша". За този период е обявен и за един от петте най-добри баскетболисти в Европа,
На 25 септември 1985 година Георги Глушков влиза в историята като първият източноевропейски баскетболист играл в НБА. И до днес, той е единственият българин, записал точки в НБА.

Богатата си спортна кариера завършва с отборите на "Монте Паски" Сиена и „Санта Кроча" Олбиа в Италия. Георги Глушков изиграва над 300 мача в италианското първенство, където след това продължава с кариера на мениджър.

От 23 юли 2011 година е Президент на Българска федерация по баскетбол. Георги Глушков работи активно за възстановяване на детско-юношеския спорт.