Гарджето певец с премиера на 6 февруари
Гарджето певец с премиера на 6 февруари / Държавен куклен театър

Кукленият театър разширява репертоара си с още едно заглавие. „Гарджето певец“ е новата пиеса, чиято премиера предстои на 6 февруари. Съби Събев е режисьор и автор на постановката, създадена по приказка на Светослав Минков.

Главният герой в нея е гарджето, което решава, че на всяка цена трябва да стане най-добрият певец в гората, макар да му липсва талант.  Дори печели музикален конкурс и получава голямата награда – гердан от лъскави капачки.

Така с известна ирония и заиграване с телевизионните формати за таланти, режисьорът поднася темата за прекалените амбиции и измамния успех. Затова и представлението е ориентирано, както към малките, така и към техните родители, склонни да мислят, че „на мама гарджето е най…“.

В представлението присъства и образователен елемент. То запознава малките зрители с ключа сол, петолинието и нотните знаци, обяснява режисьорът Съби Събев, който всяка година поставя пиеса в Кукления театър в Габрово.

Предизвикателство към него и актьорите отправя сценографът и автор на куклите Павлина Василева. Те не са обичайните марионетки, които децата са свикнали да виждат. Всяка кукла представлява събрани отделни елементи, образуващи фигура, а в основата са нотните знаци.

Така се създават повече образи и нотите стават птици,  тромпетите – дървета, а два ключа сол правят пеперуда. Тази трансформация провокира въображението на малките зрители, фантазиите им за заобикалящия ни свят.

На разиграването на нестандартните кукли ще наблегнат по време на репетициите актьорите,  за да покажат техния характер и всички елементи от декора, който се побира в куфар.

В представлението участват актьорите Радостина Андреева, Ивет Сотирова и Богдан Богданов. Музиката е на Георги Гарчов.