Габрово
Габрово / Галерия Христо Цокев

През август Художествена галерия „Христо Цокев” представя, като акцент на месеца, картината „Соня” на известната българска художничка – съпруга на академик Светлин Русев – Лиляна Русева.

Избраната от нас картина представлява портрет на жена, вероятно приятелка на художничката, който излъчва една особена седефена светлина, която го отразява отвътре, и разкрива една нова съдържателност. Относно творчеството на Лиляна Русева Ивайло Мирчев пише: „Ако може да се каже за една живопис, че е откровена и непретенциозна, то това е живописта на Лиляна. Художничката рисува нещата, които обича и познава, с онази вътрешна потребност, с която се вършат обикновените неща и то със завидна последователност. Голите женски фигури и пейзажите, натюрмортите с цветя са живописвани с откровен реализъм. Въпреки това тази живопис остава интуитивна и чувствена. Тя докосва сетивата директно. Тя е красива и привлекателна, без да е сладникава. В същото време, благодарение на цветната сдържаност и сложното степенуване на основната тоналност, тя звучи условно и абстрактно – като музика.

 
И още нещо – тази живопис е добра не във физическия, а в нравствения смисъл на това понятие, защото е живопис на спокойното съзерцание. Мисля си, че днес, когато ежедневно се срещаме с произведения, които се напъват да ни внушават велики послания, когато естетическите категории /докато съществуват/ са с неясни и размити граници, когато и непозволеното е позволено, светът в картините на Лиляна Русева е остров на спокойствието и обикновените човешки неща, от които толкова много се нуждаем. Но спокойствие, породено от разбирането, че красотата е функция на личната чувствителност на художника...”

Снимка:
Картината „Соня” на Лиляна Русева.

Лиляна Русева е родена на 6 април 1932 г. в София. През 1959 г. завършва Художествената академия, специалност "Илюстрация" при проф. Илия Бешков. От 1963 г. е член на Съюза на българските художници; през 1972 г. е първата й самостоятелна изложба, а през 1979 втората. Oттогава до днес има десетки самостоятелни изложби и участия в общи международни и национални експозиции. Нейни творби са притежание на НХГ, СГХГ и градските галерии в страната. През 1979 г. й е присъдено званието „заслужил художник”, а през 1982 получава орден „Св. св. Кирил и Методий” І степен.

Тази година се навършват десет години от смъртта на художничката, оставила след себе си едно чудесно и богато художествено наследство.

С картината „Соня” публиката има възможността да се наслади на творчеството на един от най-интересните и новаторски български творци. Заповядайте в  Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово. Припомняме, че всеки вторник входът е безплатен.