Габровски полицай бе в  екипа, работил в белгийския град Гент
Габровски полицай бе в екипа, работил в белгийския град Гент / ОД на МВР

Старши полицай Орхан Хасанов от Районно управление „Полиция"-Габрово бе част от екипа служители на МВР, който  работи в рамките на месец съвместно с белгийски колеги на територията на гр. Гент, информират от областна дирекция на МВР. Групата  включваше по един представител от ГДБОП, ГДКП, ОДМВР Русе и Габрово, а ръководител бе служителят на сектор „Трафик на хора" към ГДБОП.

Българите в продължение на месец, от 29 февруари до 30 март, са работили заедно с белгийските си колеги на територията на гр. Гент, Белгия и са получили висока оценка за показания професионален опит. Идеята за изпращане на група от български представители на МВР е възникнала в резултат на зачестилите през миналата година проверки на българските емигранти, живеещи в Гент.

Така за периода, по искане на съвместния екип за сътрудничество, са били извършени проверки на 366 български граждани. От тях са били установени: 15 лица, обявени за общодържавно издирване за различни прояви; други 2-ма , обявени за международно издирване; 97 - с криминални и съдебни регистрации в страната и чужбина. Проверени са 38 български моторни превозни средства и една българска фирма.

 Установена е една неистинска българска лична карта. Основания за извършените проверки са били постъпили данни за: домашно насилие; нарушаване на закона за движение по пътищата; антисоциално поведение в кварталите; кражби на велосипеди; кражби от жилища; проблеми със студентите; уредени фиктивни бракове; проституция; лица, заподозрени за терористични действия; сигурност в градския транспорт - насилие над водача, джебчийски кражби; престъпления срещу собствеността; притежание и разпространение на наркотици; икономически престъпления; измами; незаконно притежание на оръжие; криминални престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни лица, издирване; трафик на хора.

По време на съвместните проверки е установен и приблизителният брой български граждани на територията на гр. Гент - 5-6 хиляди, а не сочените  15 000 български емигранти.

Българските служители са получили висока оценка на Дирекцията за криминални разследвания (CID) към локалната полиция, изразена на специална церемония. Отчитайки положителните резултати, двете страни са обсъдили и  бъдещите възможности за задълбочаване на сътрудничеството.