Деница Димитрова
Деница Димитрова / Община Габрово

На 22 март, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“,  на Габровския камерен оркестър ще гостува арфистката от Софийската опера Деница Димитрова.

Програмата включва популярния концерт за арфа и оркестър от Франсоа Боалдьо, сюита от френски барокови композитори и филмова музика от Жан Моние.
 


Едва 25-годишна Деница Димитрова печели две от най-престижните позиции в страната ни – арфист в Софийската опера и балет и асистент-професор в Национална музикална академия - София. Тя е лауреат на редица национални и международни конкурси по арфа и е една от 30-те млади арфисти от цял свят, одобрени чрез предварителен конкурс за участие в цикъла концерти ”Фокус върху младежта” на 8-мия Световен арфов конгрес в Женева. Концертирала е като солист в редица фестивали в България, Гърция, Ливан, Франция, Монте-Карло, Италия и много други.

През септември, 2009 г. арфистката печели прослушване за Симфоничния оркестър в Солун, Гърция и концертира със състава в цяла Европа. През 2010 г. е назначена за солист-арфист в състава на Ливанския филхармоничен оркестър, като същевременно заема позиция на преподавател по арфа в Ливанската висша консерватория по музика. Гост-оркестрант-солист е в Кипърския симфоничен оркестър.

Деница Димитрова е изключително посветена на преподавателската си дейност и на работата си като артист-оркестрант. Същевременно, като солист-арфист тя продължава своето развитие под вещото ръководство на световно признати арфисти като Елизабет Фонтан-Бинош (Франция), Иън Джоунс (Обединено Кралство) и Мария Билдеа (Румъния).